Norsk matkultur

Norsk matkultur

Norsk mat henter smak fra rent hav, frisk vind og lyse, kjølige sommernetter.

Food, photo: Marius Beck Dahle

Den norske matkulturen er preget av kjølig vår og kort sommer. Sesongene er korte og hektiske og skal gi mat til hele året. Dermed har norsk mat fra gammelt av ofte handlet om konservert mat. 

Skreifisket pågår noen intense vinteruker. Den ferske skreien er i verdensklasse, men kunne nytes bare på ettervinteren. Så ble tørrfisk og klippfisk for å ta vare på råvaren. Også det i verdensklasse og en handelsvare som har vært spredd over hele verden i hundrevis av år.

Ferskt kjøtt ble også bare spist i slaktetiden, så ble det gjerne saltet, tørket og speket. Fenalår fra lam er en norsk delikatesse, og noen speker også lår fra geit, rein og hjort.

Med lave sommertemperaturer får bær og frukt lang modningstid og samler mye smak og sødme. Får du smake norske jordbær som har vokst utendørs i lyse sommernetter, så forstår du at dette er selve jordbærsmaken.

Strawberry

Med tiden har nye hjelpemiddel og nye vaner forandret også det norske kjøkkenet, men de beste tradisjonsrettene holder stand og blir gjerne brukt som festmat. 

I tillegg har nye generasjoner av kokker omfavnet tradisjonene på nytt og skaper nå nye smaksopplevelser med utgangspunkt i den norske maten og de norske tradisjonene med konservering og ta i bruk alt naturen gir. Det har gitt en rekke nye spennende spisesteder på land. 

Og det er grunnlaget for det du får servert om bord i Havila Kystruten.

Ham, smoked and dried.

På kafe i Norge

Helt fram til nå har nordmenn flest bodd i spredtbygde strøk. Det har vært langt mellom folk og langt mellom kafeene. Nordmenns forhold til nistepakken er kjent nærmest som en del av personligheten deres. Smurte brødskiver, gjerne med den norske spesialiteten brunost, blir lagt i boks eller pakket i matpapir og letes fram til dagens matpause sammen med kaffe på termos. 

Varm lunsj på kafe er dermed forholdsvis nytt i Norge. Det preges gjerne lunsjmenyene på kafeene av også.   Det som tilbys er gjerne internasjonal mat og veldig ofte italiensk. Eller så blir lunsjen inntatt på farta fra et av de svært mange gateutsalgene av hurtigmat som du finner i norske byer. 

Samtidig har den påsmurte brødskiva sine finere slektninger i disken på mange bakeri. Påsmurte rundstykker og baguetter er klassikere til lunsj. Og de virkelige klassikerne er karbonadesmørbrød eller rekesmørbrød.

Søt gjærbakst av alle slag er også noe du finner mye av og du bør teste ut. I Bergen kan du blant annet finne kvalitetsbakeriet Godt brød der du kan prøve byens spesialitet; skillingsbolle, en bollesnurr med sukker og kanel. 

Og er du i Bergen og på kafe en torsdag, så må du vite at torsdag «ball-dag». Den vestlandske spesialiteten raspeball, en potetball med følge av saltkjøtt, bacon og grønsaker, står på menyen hos de aller fleste restauranter og kafeer. 

I Bergen hører det også med å ta en varm fiskekake som enkel håndmat. Søstrene Hagelin startet butikk i Bergen for nesten hundre år siden. Siden den gang har butikken solgt fiskemat både til bergensere og byens gjester. Kong Olav er en av dem som alltid hadde fiskekaker fra Søstrene Hagelin på menyen når han besøkte Bergen.

Cinnamon buns

I Trondheim er Baklandet skydsstation, ikke langt fra Gamle Bybro og verdens eneste sykkelheis, et fint sted å hvile føttene og innta en matbit. Huset er fra 1700-tallet, maten er hjemmelaget og interiøret en sjarmerende blanding av antikviteter og snurrepiperier. 

Besøkssenteret ved Nidarosdomen har også kafe der du kan nyte både hjemmelaget mat og utsikten til domen. 

Mange steder i Norge står kaketradisjonen sterkt, og ofte kaker med krem. Her drikker man også gjerne kaffi til kaker og desserten og ikke etterpå. Et sted der du kan teste ut norsk gjærbakst og kaker – gjerne med kaffi til – er Koseverden i Storgata i Tromsø

I Storgata finner du også Lugar 34, en av Tromsøs minste, men koseligste kafeer der du kan kjenne på følelsen av å komme hjem i stua til noen.

Old fashioned cafe in Trondheim

Marked og torg

Norges mest kjente utendørstorg er Fisketorget i Bergen. Bergen har 750 år lange torgtradisjoner. Fra 1500-tallet har det vært handlet i området ved dagens Fisketorg, og de første kummene for levende fisk ble satt opp for over hundre år siden.

I dag har Fisketorget er yrende liv gjennom sommerhalvåret med mathall med salgsboder og restauranter og utendørs fiskeboder og selgere som tilbyr alt av sjømat og lokalprodusert gårdsmat som frukt bær og grønsaker. Fisketorget ligger like ved Bryggen og Fløybanen et besøk på torget, for å ta inn stemningen, synet av alle de ulike sortene fisker og skalldyr og den salte lukten av sjømat hører med til et besøk i Bergen. 

I Trondheim er torget preget av et atten meter høyt minnesmerke over byens grunnlegger, vikingen og Norges konge fra 995-1000, Olav Tryggvason. Torget er en stor, åpen plass som ofte blir brukt til konserter. Fra sommeren 2020 er torget «nytt» med mer grønt, flere sitteplasser og mer tilrettelegging for torghandel.

Stortorget i Tromsø samler folk til torghandel og konserter og ble pusset opp til byens 200-årsjubileum i 1994.

Fishmarket. Fisketorget i Bergen

Restauranter

Norge har markert seg i den internasjonale matverdenen med topp-plasseringer både i store konkurranser som OL og Bocuse d'Or.  De mange gode kokkene sprer matglede og gode smaker på restauranter over hele landet. Her er noen av dem: 

Bergen er bygget på handelen med fisk. Fra vikingtiden til Hansatiden og til nåtidens store fiskebåter som i havnen og havbruksnæringens store kontorer rundt i sentrum. Det preger også menyen på byens spisesteder og fiskesuppe er en klassiker i byens smau, torv og gater. 

✔ Hos den over den 60 år gamle klassikeren Wesselstuen finner du både suppen og andre tradisjonelle fiskeretter som fiskesuppe, klippfisk og sildebuffet. 

✔ Restaurant Cornelius inviterer til en sjømatopplevelse på en holme en liten halvtimes båttur utenfor Bergen sentrum. Menyen blir bestemt av dagens vær og hva sesongen gir av sjømat. 

✔ På Bryggen inviterer både Enhjørningen fiskerestaurant og Bryggeloftet & Stuene til fiskeretter og sjømat servert i tradisjonsrike lokaler og interiør.

✔ I  kunstmuseet KODE ligger funkis-restauranten Lysverket som serverer sjømat fra Vestlandet med moderne vri. 

✔ Og restauranten Bare er Bergens nye kulinariske spydspiss med det restaurantanmeldere har kalt en parademarsj av lokale råvarer, «en best of Vestland».  Restauranten fikk Bergens første Michelin-stjerne i 2019.  

Bergen ble i 2015 medlem av Unescos nettverk for kreative byer innen området gastronomi.

seafood
Food

Trondheim ligger mellom fjorden, landbruksbygder og fjellvidder, henter et mangfold av smaker og inspirasjon   fra både sjø og land og er nå i ferd med å seile opp som Norges matmekka. Norges første kvinnelige Michelin-kokk, Heidi Bjerkan, driver Credo som har Michelin-stjerne både for maten og for bærekraften. 

✔ Hos Credo har de nærkontakt med gårdene der grønsakene gror og dyrene bor og bygger middager med flerfoldige smaker, teksturer og følelser. 

✔ Også to andre restauranter i Trondheim har Michelin-stjerne. Den ene er Fagn. Der får du servert en inspirasjonsmeny med ti- eller tjueretter med både kreative og lett nostalgiske smaker. 

✔ Den andre ligger i Speilsalen i det gamle ærverdige hotell Britannia, og venter med en verdensmester i kokkekunst som serverer seks- eller tiretters signaturmeny ut fra håndplukkede råvarer. 

Kraft Bodega ligger ved havna og lover deg mat som har hentet inspirasjon fra hele verden, servert slik kokkene selv liker den – klassisk og leken.

To rom og kjøkken ligger midt i hjertet av Trondheim henter råvarer fra regionen og samarbeider med et nøye utvalgte leverdører av råvarer med topp kvalitet.

I Tromsø har maten ofte arktisk smak og du kan merke gjenskinnet av den polare historien i byen.

Compagniet Restauration er byens eldste restaurant. Restauranten ligger i et handelshus fra tidlig 1800-tall og byr på både fordums prakt og alltid finner du rein på menyen. 

✔ Hos Fiskekompaniet er det maritim utsikt og mye sjømat på menyen, men akkurat hva,  det bestemmes av været og fiskeriet.  

Mathallen er både restaurant og delikatesseforretning. Her finner du både egenprodusert mat og mat fra lokale leverandører. Om du vil kjøpe med deg hjem eller smake med en gang i restauranten, det bestemmer du selv. 

✔ Med utsikt rett sundet og over til Ishavskatedralen inviterer Kystens mathus og Skirri restaurant til en meny preget av landsdelen og sesongene. 

Smak er en liten restaurant med store smaker. Med plass til bare 24 gjester må du bestille bord. Restaurant Smak serverer lokalmat, sesongbasert og kortreist, med smak av Nord-Norge.

Reindeer fillet

Våre reiser hit

Nord- og sørgåendeRundreisen

Bergen → Kirkenes → Bergen

Havila ship sailing in the azure blue Geiranger fjord with steep green sides and a partly cloudy sky.
12 dager

NordgåendeKystreisen nordover

Bergen → Kirkenes

Atlantic Ocean road connected by bridges on small islands.
7 dager

SørgåendeKystreisen sørover

Kirkenes → Bergen

Red houses on rocky shoreline with majestic mountains in the background.
6 dager

Se alle våre reiser

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Få informasjon og tilbud fra Havila Kystruten.

Meld deg på